Zásoby krvi sú alarmujúce: Potrebné sú všetky skupiny s negatívnym Rh

25.09.2023 Bratislava

Bratislava 25. septembra (TASR) - Zásoby všetkých krvných skupín s negatívnym Rh faktorom sú hraničné. Národná transfúzna služba (NTS) SR v tejto súvislosti apeluje na ľudí, aby prišli darovať krv. Informuje o tom na sociálnej sieti.

"Oproti minulému týždňu sme zaznamenali pokles zásob transfúznych prípravkov krvnej skupiny AB-. Aktuálne tak evidujeme hraničné zásoby u všetkých Rh negatívnych krvných skupín," uviedla NTS. Ubezpečila, že nemocničné zariadenia sú naďalej zásobované transfúznymi prípravkami plynule.

Pripomína, že v deň odberu je dôležité dbať na pitný režim i stravu. Človek by mal počas 24 hodín pred odberom vypiť aspoň dva litre vody. Do jedálnička je podľa NTS ideálne zaradiť ľahké, vyvážené, nízkotučné a nemliečne jedlá. "Vhodné sú sacharidové jedlá - ovocie, zelenina, sucháre, netukové pečivo, džem, med," odporúča na webe.

Darcom krvi sa môže stať každý, kto má 18 až 60 rokov, minimálne 50 kilogramov a spĺňa základné zdravotné požiadavky. Muži môžu krv darovať každé tri a ženy každé štyri mesiace. Všetky aktuálne usmernenia k darovaniu krvi sa nachádzajú na webovej stránke www.ntssr.sk. Objednať sa na odber možno aj on-line na webe či prostredníctvom mobilnej aplikácie.
 

Vyberte región